ACTIVITATS
Ruta de les Bruixes del Lluçanès
ACTIVITATS - Ruta de les Bruixes del Lluçanès

Ruta de les Bruixes del Lluçanès

General

La "Ruta de les Bruixes del Lluçanès" consta de 5 plafons, els quals estan situats en indrets vinculats amb el fenomen de la bruixeria al Lluçanès.

1- EL COMUNIDOR (Sant Feliu Sasserra)
Un comunidor era una petita edificació en forma de porxo situat a prop de l'església. És on s'aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestats i les pedregades; és a dir, conjurava el mal temps amb oracions i exorcismes.

2- EL SERRAT DE LES FORQUES (Sant Feliu Sasserra)
Aquest és un lloc on s'acostumava a torturar i executar els condemnats per la justícia de la zona. La bruixa Napa va ser ajusticiada aquí pels nombrosos fets esgarrifosos que se l'hi atribuïen. A Sant Feliu Sasserra se celebra una popular Fira de les Bruixes per Tots Sants.

3- ROC FORADAT (Prats de Lluçanès)
Lloc on, segons la llegenda, la bruixa Napa amagava les gallines que criava o que robava perquè l'hi posessin ous i, sembla ser, que és on preparava els seus beuratges. La bruixa Napa és un personatge que va existir realment, entorn el segle XVII, i va despertar moltes pors entre els seus veïns; va ser acusada d'assassinar una nena petita.

4- GORG DE LES HEURES (Riera de Merlès)
Lloc de reunió de les bruixes. Els gorgs i rieres, per la presència d'aigua, eren sovint els llocs predilectes pels seus rituals. Són paratges de gran bellesa paisatgística i de cert ambient misteriós.

5- GOLES DE FUMANYA (Sant Martí d'Albars)
Les goles dels rius o els cims de les muntanyes eren els llocs preferits de les bruixes per fer-hi els sàbats, akelarres o aplecs, que al Lluçanès es deien samaniats. A més de a les Goles de Fumanya, les bruixes es trobaven també en llocs similars del Lluçanès, envoltats d'aigua, amb afloraments de roca o bé enmig del bosc.Telèfon: 93 888 00 50
Web: http://www.turisme.llucanes.cat
Correu: turisme.consorci@llucanes.cat