Punts d'interès - Recurs Arquitectònic
Ermita de Santa Margarida de Vilaltella
Punts d'interès - Recurs Arquitectònic - Ermita de Santa Margarida de Vilaltella

Ermita de Santa Margarida de Vilaltella

La capella està situada a tocar de la carretera que va de perafita a Sant Bartomeu del Grau i Vic. Històricament formava part del terme dels Senyors de Lluçà i estava vinculada al mas les Heures. El primer document on s'esmenta és de l'any 1223 i hi és citada com a capella de la parròquia de Perafita.
Originàlment era una construcció romànica del segle XI o principis del XII, d'una sola nau, de planta gairebé rectangular i amb un absis semicircular a la banda de llevant. Devia tenir la coberta amb voltade canó. A l'absis hom pot veure una finestre d'una sola esqueixada. A la primer meitat del segle XVIII, l'ermita ja estava molt descuidada i la volta totalment deteriorada. Els murs actuals són encara els primitius romànics fins a dos metres d'altura. La resta fou construïda posteriorment. La volta que s'esfondrà del segle XX ja no era l'original romànica.
L'accés a la capella es fa per una porta oberta, a la façana de ponent, l'any 1825. Fa uns quants anys estava totalment abandonada, sense teulada i plena de runa. Tot el poble de perafita contribuí a la seva restauració i, desde l'any 1988, apareix un nou temple ben restaurat, amb elements romànics que destaquen perfectament.

Observecions: Cada any s'hi fa l'aplec el diumenge més proper a la festa de la Santa, que es el 20 de juliol.Tipus de punt d'interès: Església
Municipi: PERAFITA
Situació: 160m de la carretera BV-4601. PK: 20'600
Estil: Neoclàssic, Romànic, Contemporani, Modern, Medieval
Gestió: Parròquia de Perafita
Otras opciones