Punts d'interès - Recurs Arquitectònic
Església de Sant Pere de Perafita
Punts d'interès - Recurs Arquitectònic - Església de Sant Pere de Perafita

Església de Sant Pere de Perafita

La primitiva església parroquial, també dedicada a Sant Pere, era romànica, problablement construïda al segle XI. D'aquesta església només en resta el timpà, que es guarda a l'interior. Al segle XVI estava molt deteriorada i segurament s'havia fet petita per al sevei dels fidels de perafita. Per això s'encomanà un projecte de construccio d'una nau lateral.
Al segle XVIII, potser després de l'incendi que patí el poble, es construi un a església parroquial de nova planta, molt probablement, en el mateix lloc de l'anterior. L'edifici actual és barroc, té capelles laterals, façana a ponent i campanar a l'esquerra del presbiteri. El retaula barrocde fusta que s'hi construí fou destruït l'any 1936 durant la guerra civil. Després de la guerra es construí un retaula molt senzill que fou modificat, als anys 60, seguint les diectius del Concili Vaticà II.
Pel novembre de l'any 1993 s'inagurà una nova decoració del presbiteri amb unes magnífiques pintures obra de Joaquim Busquets Gruart, amb al·legories religioses i descripcions del paisatge i de les festes religioses de perafita. Aquesta decoració es amb una creu de sobre l'altra dissenyada i realitzada per Pere Busquets i les imatges de Sant Pere i de Jesús crucificat, Talles de l'esdultor Pere Sala.
Aquest timpà formava part del portal de la primitiva Església Parroquial romànica de Sant Pere de Perafita. A la part central del timpà veiem la imatge de Crist en Majestat voltada dels símbols dels Evangelistes. L'àgila, símbol de Sant Joan Mateu, s'endevinen a la part superior del timpà. A la part inferior hi havia les figures del brau alat símbol de Sant Lluc, i el lleó símbol de Sant Marc.
La seva realització es pot situar a la segona meitat del segle XII. El timpà romànic de perafita fou emplaçat a l'interor de l'esglèsia parroquial el mes d'agost de 1987 per a evitarne la degradació total.Tipus de punt d'interès: Església
Municipi: PERAFITA
Situació: Plaça de l'Església, 12
Estil: Modern, Barroc
Gestió: Parròquia de Perafita
Otras opciones